Spørsmål:
Hvorfor ville et fly ha en rillet såle?
keshlam
2015-05-29 23:28:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Et av flyene jeg reddet fra et hagesalg, har spor i sålen, som løper foran og bak over overflaten som kommer i kontakt med treet. Jeg har problemer med å forestille meg hva formålet deres kan være, spesielt siden fly ofte brukes skjevt (snudd litt fra retningen de skyves).

Så hva har jeg her, hva er det designet for, og er det noen spesielle yips jeg bør vite når jeg setter den opp?

Se for eksempel [Record Jointer Plane No. 08C (Corrugated)] (http://www.record-plane-reviews.co.uk/record-plane-no-08c.php).
Hva er yip? Engelsk er ikke så bra, men jeg så det opp og "lyden som en liten hund lager" synes ikke å passe til spørsmålet ditt
Typografisk feil, ment som "tips"
Det er et fly som brukes til fluestangbygging.
Fire svar:
rob
2015-05-29 23:35:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En antatt fordel med en rillet, eller bølget, såle på et plan er å forhindre at planet "stikker" seg til overflaten av treet, på samme måte som to glassruter (eller to glatte overflater) vil klebe seg sammen hvis det ikke er luft mellom dem.

Det var opprinnelig ment å redusere friksjonen ved å redusere kontaktflaten uten å gå på bekostning av flyets evne til å produsere en flat overflate, men som Aaron påpekte, i virkeligheten er det ikke saken. Du trenger bare å vokse sålen for å redusere friksjonen.

Din katt satte den opp på samme måte som du ville gjort et ikke-bølgepappet plan. Som LeeG bemerket, er en praktisk fordel at det er mindre materiale å fjerne hvis du trenger å flate sålen.

Hm. Takk! Jeg husket vagt at jeg hadde hørt om disse, men det er første gang jeg har sett en.
Det er også lettere å flate sålen på et bølgeplan - det er mindre materiale å fjerne.
@leeg: Det vil være spesielt nyttig i dette tilfellet - det var billig fordi det trenger rusten renset av og relatert restaurering.
Funksjonene du bemerker er bare ment, men er kanskje ikke faktiske. For eksempel er friksjon proporsjonal med belastning, ikke kontaktareal (som faller ut som en variabel i avledningen av friksjonskrefter) ... så det går ikke helt! Jeg hørte at den opprinnelige begrunnelsen for dette er at bølgene kan fylles med voks som vil bli holdt som et reservoar og sakte virkelig lease over tid og bruke ... Hvis det fungerer, ville det redusere friksjonen. HVIS det fungerer.
Jeg er enig og er skeptisk .... men jeg tror konklusjonen er at jeg skal gjenopprette dyret og finne ut av det.
Graphus
2015-05-31 13:57:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Terminologinote: bunnen av et plan blir referert til som sålen.

Rillede eller bølgede såler var ment å redusere friksjonen ved å redusere overflatearealet til metallplanet i kontakt med arbeidsstykket. Det er i det minste teorien. Det faktum at bølgesåler ikke fortsatte å bli laget, antyder sannsynligvis sterkest at de ikke ga noen betydelig fordel.

I den moderne tid har mer enn en trearbeidsguru kommentert at de ikke kan merke noen forskjell i bruk, spesielt hvis flatsålesplanet holdes ordentlig smurt med voks eller talg. Chris Schwartz bemerker for eksempel: "Jeg har fly med både glatte såler og bølgede, og hvis det er en forskjell i innsats som kreves for å bruke dem, kan jeg ikke skjelne det."
(Les hele stykke her for ytterligere detaljer da det er andre fordeler.)

spesielt siden fly ofte brukes skjevt (snudd litt fra retning de blir presset).

Høyt observasjon. Jeg har lurt på det samme selv, og har blitt fortalt at det ikke gjør noen forskjell. På tre som allerede er ganske glatt, kan jeg kjøpe dette, men på tre som fremdeles er ganske strukturert, kan jeg ikke forestille meg det ville ikke gjøre noen forskjell da det er flere problemer som beveger seg over teksturen versus bare den i forkanten av et vanlig fly.

Takk for terminologikorrigering. Jeg husket det nesten, men tok meg ikke tid til å slå opp det. Min feil.
MatthewR
2015-06-01 20:31:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

I tillegg til å redusere friksjonen, er en bølgesåle lettere å flate. Du fjerner betydelig mindre materiale hvis sålen ikke er død flat.

Ekte! (Og for de som ikke vet, å flate sålen til et fly er et av trinnene som kan tas for å forbedre ytelsen. Avanserte fly har godt flatede såler som sendes; mellomstore og brukte fordeler generelt med litt opprydding .)
Roger Moore
2019-07-22 00:21:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

I Storbritannia blir vi lært at rillede fly ble brukt på spesielt harpikse tømmer.

Kan du utvide dette? _Hvor_ i Storbritannia? dvs. på skolen, på jobben, lese den i en bok? Hvem vil finne et slikt fly mest nyttig? Det høres ut som en sjelden nok design at jeg mistenker at det er noen spesifikke tilfeller det er mest nyttig.
Relevant sitat fra tidlig 20. århundre. Stanley katalogiserer hvis du vil redigere den til svaret ditt. * "Disse flyene er laget nøyaktig som de på forrige side, med unntak av at bunnene er ribbet eller bølgepapp. Noen arbeidere er av den oppfatning at bølgede bunnplan glir lettere på harpiksved." *
Så selv Stanley innrømmer stilltiende. "Vi tilbyr dette alternativet fordi kundene ba om det, ikke fordi vi er sikre på at det er en forbedring." Bra nok.


Denne spørsmålet ble automatisk oversatt fra engelsk.Det opprinnelige innholdet er tilgjengelig på stackexchange, som vi takker for cc by-sa 3.0-lisensen den distribueres under.
Loading...