Spørsmål:
Hvordan skjære senteret ut av en stor trerunde
AntonyM
2015-07-18 16:11:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jeg har en stor trevirke (horisontal skive av et tre) som er omtrent 20 tommer (sirkeldiameter) og 8-9 tommer dyp.

Jeg vil ta sentrum ut av ved, enten ved å kutte en sirkel som kanskje er 4-6 tommer mindre i diameter enn stykket (slik at du etterlater 2-3 tommer tre rundt utsiden) eller ved å lage et slags kutt som følger treets form (siden det er ikke en perfekt sirkel). Det andre alternativet her vil være min preferanse, men jeg kan jobbe med det første.

Jeg vil også unngå å kutte den i biter eller kutte i den fra kanten og deretter måtte limes på nytt, men hvis det er det eneste alternativet som kan være en mulighet. Selv om jeg skiver den på en eller annen måte, selv om jeg fremdeles har problemet med å hule ut to veldig store halvsirkler.

Hvor det er mulig, vil jeg holde treverket inne relativt intakt slik at jeg kan gjøre det samme til sentrumsområdet jeg har tatt ut i mindre skala (i stedet for at alt bare blir bortkastet).

Alternativene jeg har vurdert / prøvd er:

1) Båndsag - Jeg har ikke en av disse med en stor nok hals jeg faktisk kunne kutte dybden av tre på den. Dette vil også bety å komme inn fra siden og manipulere et veldig tungt og stort treverk nøyaktig for å flytte det rundt for å plassere kuttet langs siden.

2) Bor tilstøtende hull - Jeg har prøvd å bore hull gjennom med en spadebit, men har hatt problemer. For det første er ikke spadebiten lang nok. Forutsatt at jeg kunne få en utvidelse av noe slag og få den gjennom til den andre siden, er det veldig vanskelig å holde den "på sporet" mens jeg borer et tilstøtende hull, siden rotasjonen av bunnen ser ut til å trekke den inn i det tilstøtende hullet som er boret tidligere. . Når dette har skjedd ødelegger det 'veggene' som skiller de to berøringshullene jeg prøver å bore, og gjør det nesten umulig å holde rede på. Jeg har en søylebor som kanskje kan hjelpe med dette problemet, men så er jeg tilbake for å manipulere et veldig stort treverk på en boreplattform som er altfor liten til det.

3) Bore separate hull og deretter skjære igjennom - Jeg har også prøvd å bore hull som er adskilt med en liten avstand (f.eks. 10 mm). Dette er mye lettere å bore hullene og planen min var å bruke en nøkkelhullsag til å skjære gjennom fra det ene hullet til det andre, men å gjøre disse kuttene er veldig belastende, for det er vanskelig å få trykket som kreves for å få kuttet gjennom uten å prøve for å balansere treverket slik at sagen kutter nedover (ellers prøver jeg å kutte sidelengs eller i en merkelig posisjon), og jeg har også problemer med dybden på treet, spesielt hvis hullet ikke er boret helt gjennom.

4) Puslespill - Jeg har noen ganske lange biter til puslespillet mitt, men ikke i nærheten av lenge nok. Jeg kjøpte en gjensidig sag, da jeg klarte å få et 12 "blad for det, men det så ut til å kutte veldig sakte, lide av absolutt fryktelige mengder vibrasjon, og jeg hadde fortsatt problemet med å få bladet gjennom (riktignok kunne løses med en forlenger eller en lengre spadebit på boret mitt) og fordi bladet var så langt, var jeg i tvil om at det var i stand til å gjøre svingene som kreves for å kutte sirkelen.

5) Motorsag - for en kort stund (før jeg faktisk håndterte en bensin motorsag) hadde jeg vurdert å kutte med motorsag gjennom treet, men ser nå en rekke problemer. For en olje fra bladet kan påvirke den endelige overflaten på treet, og å kaste motorsagen i et 8-9 "kutt ser ut til å bare be om at kjeden skal binde seg, og deretter enten bli fast i treet eller utvikle seg til noe uventet og sannsynligvis ikke veldig morsom fordeling av kinetisk energi mot den delikate kjøttposen som holder den.

6) Dreiebenk - Jeg har ikke en, men jeg kan heller ikke forestille meg at det ville ta vekten av en så stor trebit.

7) Sirkelkutterbor - Jeg hadde en gang en av disse som gikk kanskje 10-11 "over maksimum. Jeg har siden ikke sett eller funnet en større, men i alle fall ville den jeg hadde ikke vært i stand til å kutte dypt nok til å ta hele senteret ut, så alt jeg ville få er et sirkelspor som ikke er mye bruk. Min tidligere erfaring med hullsager og sirkelskjærere er at ting blir vanskeligere jo dypere du blir, så jeg vil tro at dette ville være problematisk.

Jeg har lite idéer på dette tidspunktet for hvordan jeg får det til ferdig. Bore-og-sag-gjennom-metoden kan fungere, men det virker som en overdreven mengde arbeid. Sannsynligvis det beste jeg kan tenke meg, er å bruke mye penger på en stor båndsag med stor dybde i halsen, og deretter bygge en slags stor justerbar høydeplattform som vil tillate meg å gjøre kuttet fra den ene siden, snu det rundt og deretter gå ut fra en annen eller samme side, og lim deretter på nytt.

Hvis noen har en løsning der jeg kan kutte den i to halvdeler (heller ikke lett, det beste jeg kan finne på her er noe større albuefett med en langbladet håndsag eller igjen tilbake til en båndsag med stor halsdybde? ), og deretter hule det ut, det vil også være interessant av andre grunner, siden jeg ofte ser ut til å ønske å hule ut former / kurver / halvsirkler av tre som ikke kan gjøres på en dreiebenk.

Oppdatering for alle interesserte:

Jeg ønsket å prøve noen av disse alternativene før jeg godtar svaret, men det har tatt meg en stund å komme meg til det.

Jeg prøvde det foretrukne alternativet mitt ved å lage en buesag av et moderne blad og noe tilpasset tre. Sagen viste seg OK og klarte ikke å sage et teststykke uten problemer, men fordi dybden av kuttet den måtte være i stand til å kutte den ytre ringen av treverket var så stor at det endte med å bli en veldig høy sag (rundt 80cm):

very deep bowsaw

Dette gjorde det veldig tungvint å faktisk bruke. Hvis sagen holdes høyere oppe, er det altfor mye innflytelse for å tvinge bladet sammen og gjøre kuttet og sagbladet bare fester seg og hele sagen heller. Hvis den holdes nede, er uten håndleddstyrken til Hercules og Popeye kombinert saga bare for vanskelig å holde seg rett. Å kutte noe annet enn horisontalt hadde lignende problemer med å styre vekten og vippe. Til slutt fant jeg ut en vei rundt dette ved å hekte et kosthåndtak av en sperre og bruke det som et lysbilde som jeg kunne løfte og senke for å justere sagens vinkel. Med dette klarte jeg å få sagen i gang, men fant ut at det av en eller annen grunn var veldig vanskelig å få den til å følge kurven til treverket. Baksiden av kuttet så ut til å kurve litt, men fronten ville bare gå rett. Selv gitt ganske betydelig vridning på bladet (se bilde) så det ut til å være noen måte å få det til å bøye seg. Muligens var treverket for tykt til at det kunne kurve.

squint bowsaw cut

Det jeg fant fungerte noe var skruer som sporet veldig bra (forskjellig fra forstnerbiter som jeg ikke hadde forstått og ikke har prøvd), men som trengte en veggdrevet bor for å ha kraft til å få dem gjennom gjentatte ganger og vellykket. Jeg fant også boreforlengere som ville tillate meg å få dem hele veien gjennom, selv om forlengerne selv er ganske brede og betyr at jeg må bruke en bredere skrue enn jeg ønsker. Å bore så mange hull og prøve å få dem til å knytte seg helt gjennom treets dybde er ikke lett, og det vil sannsynligvis ende opp med å trenge ytterligere anstrengelser for å feste hullene opp fra undersiden fordi de ikke er helt rett.

Skruer er sannsynligvis den beste måten å gjøre jobben på grunn av de opprinnelige kravene mine, men det virker som det eneste relativt raske og enkle alternativet er en båndsag med stor dybde i halsen, men muligens kutter hele ting i to med motorsag og hugge biter ut med det kan være en god vei å gå hvis senteret ikke var viktig.

noe relatert tror jeg: https://woodworking.stackexchange.com/questions/866/hollowing-out-a-piece-of-timber
# 4 - sagbladet kan ha potensiale hvis du gikk etter noe med få tenner og åpne spiserør - kan bli merket som et beskjæringsblad. Hold skoen tett mot arbeidsstykket for å redusere vibrasjoner, og koble til flere hull (18 "3/4 skruer med fjær i tankene) hvis du vil bruke mindre tid.
En Forstner-bit kan være lettere å håndtere enn en spadebit.
Gjør de utvidelser av rutebiter slik at du bare kan rute den ut i passerer?
Mange interessante forslag! Buesagen ser ut til å være den mest sannsynlige løsningen uten å bruke mye penger, og jeg tror gitt buesagbladet er relativt enkelt, kunne jeg bygge min egen sag omtrent som den tradisjonelle med et dypere kutt om nødvendig. Også veldig interessante forslag fra bowlturner på den elektriske mestringssagen. Jeg tror at hvis manuell bruk av baugsagen var for mye arbeid, kunne jeg prøve å lage en motorbuesag i retning av håndtakssagen (siden et langt buesagblad er lett å finne og burde kunne kutte en stor kurve).
@AntonyM Skuffet over å se at sagen ikke gikk. Jeg lurer på et par ting. Hva slags blad fikk du? Også lurer jeg på om du hadde en kortere (høyde ikke lengde) en om du kunne ha snudd.
@Matt Var et interessant eksperiment :) Bladet jeg tror var utenfor en Bahco-sag. Jeg tror høyden ordnet seg OK når jeg hadde kosteskaftet for å hjelpe til med å håndtere det - jeg klarte å sette vridning på bladet - men jeg er ikke sikker på hvorfor det ikke dreide seg. Som jeg sa baksiden av kuttet bøyde seg, men ikke fronten. Jeg lurte på om bladet var tykkere eller kanskje bare kuttet var for dypt, er det ganske tykt treverk.
Jeg vet at dette høres gal og tidkrevende ut, men hva med å pusse det til det er tynt nok til å jobbe med? Selv puss det gjennom hvis du har en god slipemaskin og sterkt sandpapir, lol ....
Ni svar:
Graphus
2015-07-19 14:26:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jeg tror du allerede har truffet den beste måten å fjerne mesteparten av materialet uten å gå overbord på kostnadene, men ikke bruker riktig verktøy for jobben. Boring av tilstøtende eller tilstøtende hull synes jeg er de beste måtene å nærme seg dette for den gjennomsnittlige brukeren, bare ikke å bruke en spadebit.

Jeg vil sannsynligvis bruke en skrue i en avstivere hvis jeg måtte gjøre en jobb som dette, siden dette ville være det billigste alternativet for meg. For deg kan det være best å kjøpe en passende bit til din boremaskin som ligner på en gammel skrueskrue. Disse kan finnes med lengder over 9 cm / 23 cm (faktisk biter lenger enn 60 cm er tilgjengelige), slik at du ikke trenger å ty til å bore inn fra begge sider av runden.

Hvis du ønsker å gå med separate hull, etterfulgt av å bryte gjennom nettet mellom dem, vil denne typen bit hjelpe prosessen i stor grad fordi de sporer veldig bra; deres design er spesielt å tillate opprettelse av lange rette hull, i denne forbindelse langt bedre enn en spadebit. Så du kan gå fra en avstand på 10 mm til bare et par millimeter. Men med borrelignende biter kan du sannsynligvis lykkes med å bore hullene tilstøtende hvis du går sakte, det er hvor godt de sporer.

Å rydde etterpå vil fortsatt være mye arbeid! Sannsynligvis best gjort mest med håndverktøy, så dette blir en langsom, kjedelig jobb, men forhåpentligvis verdt det til slutt.

Sa du brace og bit? For et konsept! +1
Bøylen her for å lede litt er en god idé. Jeg liker ideen om forstner / sneglbitene, men jeg har tidligere hatt problemer med dem der den lille skrueskinnen på enden av biten har en tendens til å bite i treet, og så blir alt bare sittende fast. Ikke sikker på om det er fordi boret mitt er for svakt eller fordi jeg ofte har å gjøre med løvtre, men jeg kan legge det ut som et annet spørsmål.
@AntonyM, * "Ikke sikker på om det er fordi boret mitt er for svakt" * Det virker som en sannsynlig årsak. Hvis boreskruen ikke har skarpe sporer eller forkanter, kan det også være en faktor.
bowlturner
2015-07-18 18:34:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det du vil gjøre er uvanlig og mer av en nisje-ting. Jeg er ganske sikker på at de fleste i en lignende situasjon bare huler ut tømmerstokken og ikke bryr seg mye om den indre sirkelen av tre.

Hvis du går gjennom alternativene dine, ville en båndsag med stor nok hals være det enkleste tiltaket. Du burde bare kunne kutte ut midten med ett kutt i siden. For å gjøre det lettere kan du bore et hull (eller mer) gjennom stokken for å hjelpe til med å snu stokken rundt bladet. Jeg har en spadebit som er 16-18 "lang, og den kostet ikke mye.

Dreiebenken er absolutt mulig, men det vil sannsynligvis være det dyreste alternativet. Først trenger du en stor dreiebenk. dreiebenk med en 20 "+ sving starter vanligvis på $ 3K. Dreiebenker som mine er billigere, og begynner nærmere $ 1800, hvor motoren kan bevege seg og kan svinge utenbordsmotoren. Men på det tidspunktet trenger du et påhengsmonter for å faktisk jobbe dreiebenken, og det billigste jeg har sett for kjøp er $ 500 (familiemedlem laget en til meg av skrapjern). Og da vil gjennomføringskutt trolig trenge et spesielt verktøy for å gjøre et smalt dypt kutt gjennom stokken. Det er ikke så ille heller.

Det du virkelig trenger er en håndteringssag eller en rullesag med en hals som er stor nok til å ta treverket ditt. Du borer på hull gjennom, akkurat stort nok til bladet bladet kan gå gjennom hullet og festes til sagen. Dessverre har det meste jeg har sett, maks. 3 "hals.

Hvis du ikke har noe imot mye arbeid, kan mestringssagen fungere hvis du finner en med dyp hals, siden standard en er 6 1/2 ". Du kan selvfølgelig lage en spesielt. Du kan også lage bladene av båndsagbladene.

Den hjemmelagde mestringssagen er sannsynligvis det beste alternativet, og hvis du gjorde dette mye, ville jeg tenkt på å sette en motor på den. I begge tilfeller vil jeg kjøpe en eller to lange spadebiter for å bore gjennom dybden du trenger.

Matt
2015-07-18 20:50:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du merket verktøy, men i likhet med deg eier jeg ikke verktøyene som kan gjøre dette.

Selv om du kanskje har vanskelig for å få en jevn kurve, vil jeg foreslå at du bruker en buesag. Du kan bare følge loggens naturlige kurve som ser like bra ut. Tradisjonelle eller moderne baugsager skal begge fungere. Bruk av et bredere blad med dype spiserør anbefales for denne metoden. Buesag brukes til kutting men du kan også bruke dem til kurver. Nedenfor ser du bilde av en tradisjonell baugsag og deretter et moderne.

Traditional Bow Saw

Bilde fra LumberJocks sub>

Modern Bow Saw
(kilde: benmeadows.com)

Bilde fra topoequipos

Fordelen du får her er at du bare trenger å bore en hullet stort nok til bladet, og så kan du montere bladet inne i hullet. Ingen sveising nødvendig !. Kniven kurver ikke engang så mye når du beveger deg rundt stokken, så du skal ikke ha noe problem.

Sideanmerkning

Du nevner ikke hvor grønt dette treverket er. Å fjerne hjerteveden fra det aktuelle stykket, kan bidra til å redusere sjansen for å splitte, men bare vet at hvis treet ditt fremdeles ikke er på et regulert fuktighetsnivå (som er mulig med et stykke så stort), forventer jeg at det sprekker til en viss grad. / p>

En tradisjonell baugsag ville fungere bra, men jeg tror ikke den andre avbildet ville fungere nesten like bra for buede kutt. Du må kunne rotere bladet i forhold til sagrammen, slik at rammen ikke forstyrrer kuttet ditt.
@rob Jeg eier bare den andre, og den kutter faktisk kurver ganske bra. Jeg fant ut at når jeg ble kraftig med saging og bevegelse forårsaket en kurve i stokken jeg jobbet med.
Jeg antar at det jeg burde ha sagt var at jeg ikke tror det ville fungere like bra for den typen kontrollert kutt som AntonyM vil lage, siden den var designet for å gjøre rette (ish) kutt i små trær og tømmerstokker. En tradisjonell baugsag er mer som en stor mestringssag ved at den lar deg rotere bladet for å flytte rammen ut av veien. I likhet med en mestringssag, gir designet deg mer kontroll når du lager buede kutt.
LosManos
2015-07-19 01:27:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ville det være mulig å dele stokken med en øks og kiler, lage hullet på en eller annen måte, og deretter lime brikkene sammen igjen?
Du vil rive treverket ved øksens og kiles inngangspunkter, men resten bør , med litt forsiktighet, bli revet fra hverandre langs kornet. Forsiktig liming sammen igjen skal være usynlig.

Rick
2015-07-18 23:49:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

I butikken jeg jobbet i, sveiste vi båndsagbladene sammen fra en stor rull. Båndsagen var også stor nok til å enkelt passe til arbeidsstykket ditt. Det var i et metallverksted, men vi hadde de store tannbladene for trebearbeiding. Dette oppsettet vil tillate deg å bore et gjennomgående hull for å passe til bladet, deretter sveise bladet mens det er gjennom treet, installere bladet, kutte treet og deretter kutte bladet av. Så hvis du finner en stor butikk i nærheten av deg, kan de ha et lignende oppsett og være villige til å hjelpe deg.

Doug McClean
2015-07-19 04:55:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Noen med en industriell CNC laser- eller vannskjæringsmaskin kan kanskje gjøre dette for deg til en rimelig pris. 8-9 "er tykkere enn jeg har erfaring med, men det kan være mulig.

Hvis du hadde en bladsveiser, kan du også være i stand til å bore et hull i nærheten av sirkelen du vil kutte, tre en båndsagbladet gjennom det, sveis bladet sammen, og sett deretter bladet (med allerede arbeidsstykket på) i båndsagen.

mchammer
2015-07-19 04:31:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ville prøve å få et hull i midten og deretter jobbe med en hammer og meisel (best en rund) mot kantene. Hvis presisjon ikke er så viktig, og du vil følge omrisset i stedet for å ha en perfekt sirkel, bør det være bra nok.

Carving meisler høres mest ut som hva jeg ville brukt, men min engelsk er dårlig:

Du kan også prøve å lage det første hullet med en meisel. Høres ut som mye arbeid, men du lærer å bruke verktøyet og du trenger ikke å gå på treningsstudioet. ;-)

Et av wiki-bildene sier:

En skarp meisel i kombinasjon med en forstner trebor

Det kan også være en god måte, bor så dypt du kan, og meis bort resten.

Denne metoden var en som jeg faktisk hadde prøvd, men hadde problemer med den. For det første tror jeg at jeg boret hullene for dypt, noe som forårsaket problemer med å meisle mellom dem, men også at treets natur er en rund skive av et tre, betyr at det er sluttkornet, så jeg kan ikke få treet til å skrelle ut som jeg ville gjort normalt hvis jeg meislet langs kornet. I stedet ser det ut til å bare knekke når det er meisling som et ødelagt tre, og da er det ganske vanskelig å faktisk dele seg helt og fjerne. Det kan igjen skyldes mangel på teknikk. Det kan være bedre måter å meisle korn på?
user148298
2015-10-09 01:15:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den beste måten å gjøre dette på er å bruke en ruter med fortrinnsvis en stupbase og en midlertidig sirkelskjæringsjigg. Det er mange planer tilgjengelig gratis online. Noen rutere har en kantføring som kan festes i den ene enden.

Hvis du ikke har et stup, må du bore et hull på innsiden av tangenten til sirkelen din slik at du kan starte kuttet enkelt. Forsikre deg om at du tar grunne dybder for hver fullstendige revolusjon.

Det kan være lurt å feste arbeidsstykket ditt på et underlag ved hjelp av varmt lim, spiker eller dobbeltsidig tape. Det vil forhindre at den indre sirkelen går i stykker under de siste passene.

Joel.O
2016-03-20 07:27:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Et alternativ kan være å brenne det. Jeg har ikke prøvd dette, men det kan være til hjelp. Det er en teknikk som brukes til å hule boller i skjeer og i andre oppgaver, men jeg kan ikke se hvordan det ikke ville fungert her. Ideen ville være å bygge en buet form med noen armeringsjern, for eksempel en sirkel (eller en kvart sirkel), for deretter å varme den opp i en ild eller med en sveisepistol.

Når du er rødglødende, presser du den inn i treverket, og det vil brenne ut det meste i retning kornet (som i en svensk lommelykt). Selv om det kan ta litt tid, kan det være nyttig og det er en billig måte å gjøre det du vil. Og på kuppet er det forkullede treverket beskyttet. Du kan deretter fullføre for å pare sidene av treet med en børste og nyte en glatt overflate som viser kornet av treet ditt.

Se for inspirasjon av videoene på youtube:

Brann uthuler et didgeridoo

Shou sugi banDenne spørsmålet ble automatisk oversatt fra engelsk.Det opprinnelige innholdet er tilgjengelig på stackexchange, som vi takker for cc by-sa 3.0-lisensen den distribueres under.
Loading...