Spørsmål:
Hva er vannsandpapir til?
user2251
2016-06-18 18:45:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jeg kjøpte 320 sandpapir her om dagen og la merke til nå at det er en annen type, merket "vann" i stedet for "skap" sandpapir.

sandpaper picture

Jeg prøvde å bruke litt av det, og det så ut til å fungere bra. Så hva er vannsandpapir til?

Tre svar:
Graphus
2016-06-19 15:34:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

På terminologien først er ikke "vannsandpapir" det vanligste navnet på denne typen papir. Det er vanligvis referert til som vått og tørt, vått-tørt eller vått-eller-tørt papir (med eller uten bindestrek) samt vått / tørt papir.

Og legg merke til at 'sandpapir' er spesielt feilaktig her, siden denne typen papir ikke er og aldri har blitt laget av sand. Det vanligste slipemidlet som brukes til papir som dette er silisiumkarbid (noen ganger forkortet til SiC, så papiret kan refereres til som "SiC-papir"). Vanligvis når noen sier SiC-papir, mener de vått og tørt papir 1 . Siden slipemiddelet er mørkegrått eller svart, blir de noen ganger referert til med farge 2 . Og som om det ikke er nok, vil noen eldre guider referere til papiret som carborundum papir, siden SiC også selges opprinnelig som carborundum.

Se forrige Q&As for litt mer relatert info:
Kalles alt sandkornpapir med fint korn vått / tørt?

Jeg prøvde å bruke litt av det, og det så ut til å fungere bra. Så hva er vannsandpapir til?

Generelt sett ikke for sliping av tre. Det kan selvfølgelig pusse ved, og det vil gjøre det bra, siden slipemiddelet er skarpt og veldig hardt, men noen etterbehandlingsguruer sier at det ikke skal brukes til pussing av tre på grunn av sin mørke farge , noe som kan være tydelig på visse lysere tresorter hvis slipende partikler setter seg fast i porene eller kornet og ikke lett kan fjernes når du er ferdig med sliping.

Det er noen få tidligere spørsmål her som dekker hvordan denne typen papir ofte brukes i trebearbeiding:
Jevning av en finish / etterbehandling av en finish
Hvordan fjerner jeg polyuretan etter at det tørker, men fremdeles opprettholder overflaten?
Hvordan oppnår jeg en "pianosvart" høyglansfinish på tre?

Avsluttende rask merknad, det er viktig å huske på følgende når du leser amerikanske trebearbeidings- og etterbehandlingsveiledninger når du bruker P-klassifiserte papirer.

P-klassifisert papir
Det er to hovedklassifiseringssystemer som brukes til slipepapir, CAMI og FEPA. CAMI er det amerikanske systemet som bruker et vanlig nummer, FEPA er fra Europa og har P før nummeret.

P-klassifiserte papirer produserer vanligvis et litt mer jevnt ripemønster (færre riper som er dypere enn forventet) fordi slipekornet er mer nøyaktig skjermet, så det kan være et mye smalere utvalg av korn som er bundet til papir enn på et CAMI-papir. Åpenbart er gode resultater mulig med papir som er klassifisert på begge måter, men generelt er det mer mulig å hoppe over korn når du sliper med P-klassifisert papir.

Selv om de to systemene deler de fleste av de samme tallene, gjør de dessverre ikke korrelerer over hele spannet av korn :-( Innenfor det smale kornbåndet som brukes mest i trebearbeiding, er de omtrent likeverdige, så 220 og P220 er nesten like, men når du kommer til høyere tall (finere korn) begynner de å avvike og for eksempel 600 kornpapir tilsvarer nesten P1200!

CAMI v FEPA


1 Det er mulig at alle slipepapir eller kluter som bruk silisiumkarbid kan brukes vått, så uavhengig av navnet du bruker, kan det alltid referere til et vanntett slipemiddel, selv når det ikke er spesifisert.

2 Ikke alle grå papirer bruker silisium Karbid. Lysegrå papir, vanligvis fin til veldig fin, selges for glatting / utflating, og disse er laget av aluminiumoksid (oftere se n i slipemidler i sin røde form, som brukt på de fleste slipebånd og ark for drevne slipere av alle typer).

Men glass er ofte laget av silisium. Så det er noen vanlige komponenter.
@ratchetfreak-glass er (hovedsakelig) silisium * dioksid * (det samme som kvarts), som er ganske mykt sammenlignet med silisium * karbid *. Jeg har faktisk brukt SiC-papir til å male glass.
@ratchetfreak, "noen vanlige komponenter" hee hee. Vel, det er cellulose i papiret som er vanlig for tre, skal vi begynne å kalle det sandved? :-) Vitser til side, her så mye som hvor som helst, bør vi prøve å informere om inkonsekvent og vagt språk som ofte brukes i trebearbeiding, og forhåpentligvis bidra til å fjerne noe av det. Mens "sandpapir" er en god fangst som * alle * bruker noen ganger når du kommer til mer spesialiserte slipemidler, tror jeg det lønner seg å være mer spesifikk. En ting som virkelig forstyrrer meg om at den blir brukt generelt er at jeg har sett ting som "tøystøpt sandpapir" o_O Argh!
Frank Alvaro
2016-06-18 23:51:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vannslipepapir brukes til "våtsliping" - vanligvis på et av de siste trinnene for etterbehandling for å redusere / fjerne børstemerker og eller fangede partikler som er igjen på et tidligere strøk. Den har vanligvis mer slipende biter som har en jevn størrelse, som blir bedre festet til baksiden.
Denne typen papir kan brukes både tørt og vått - vanligvis ved hjelp av en lett oppløsning av vann og et par dråper flytende vaskemiddel. http://www.woodmagazine.com/materials-guide/sanding/wet-sanding

Ashlar
2016-06-18 23:48:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vann på etiketten innebærer at det er et vått / tørt sandpapir, noe som betyr at det kan brukes når det er vått, fordi limmatrisen som holder slipemiddelet ikke er vannløselig. For de fleste treverk er dette ikke relevant siden overflatene er slipt tørre. For andre bruksområder som sliping av metaller osv. Brukes ofte vann til å smøre og fjerne rusk som ellers vil tette kornet i papiret og forkorte levetiden. Ellers er det ingen merkbar forskjell i papirets slipeegenskaper / ytelse. Jeg holder noen på hånden for unike slipeforhold som for steininnsats i treprosjekt eller for når jeg sliper gjenstander som fotsålene på et fly jeg renoverer. Jeg fester sandpapiret til en marmorfliser ved å bruke vann som lim og pusser sålen på denne slipeplattformen for å flate sålen. Jeg er sikker på at mange også har funnet andre bruksområder.Denne spørsmålet ble automatisk oversatt fra engelsk.Det opprinnelige innholdet er tilgjengelig på stackexchange, som vi takker for cc by-sa 3.0-lisensen den distribueres under.
Loading...